július 14, 2017 0

Mi is az az újszülöttkori kólika?

Írta
A csecsemőkori kólika és hasfájás fogalma a köznyelvben nagyon gyakran összemosódik, pedig a kettő nem egy és ugyanaz. Habár emésztőszervi okok közrejátszhatnak a kólikás tünetképzésben, számos más tényező is állhat a hátterében (idegrendszeri, hormonális érés, pszichoszociális tényezők, stb). Ha egyszerűen szeretném megfogalmazni, kólikáról akkor beszélünk, ha az egyébként egészséges, jól fejlődő kicsi csecsemő minden ok nélkül borzalmas sokat sír, amivel teljesen kiborítja aggódó és hullafáradt szüleit.
Tovább >>

Címkék: , , ,

július 10, 2017 0

Felnő és indulna?

Írta
Nyolcadikos lányok, ballagás lesz. Mennek körmöt csináltatni. Barátnők. A köröm rövid, gyereknek való. Itt-ott letört a kosarazástól, lerágott az ideges dolgozatoktól, beszakadt a rossz szokásoktól, még koszos a kézműveskedéstől. De most gyönyörű lesz, megnőttem, ballagok! Gimnazista leszek!
Tovább >>

Címkék: , ,

június 16, 2017 0

Kiegészítő terápiák alkalmazásának veszélyei daganatos betegségekben

Írta
Gyermekkori rosszindulatú daganatos megbetegedés diagnózisa esetén szinte minden esetben megkérdezik tőlünk a szülők, hogy a hagyományos kemoterápia mellett (rosszabb esetben helyett) milyen egyéb szerek, kezelések alkalmazhatóak. Először is az, hogy kérdeznek, már nagyon jó, ennek mindig nagyon örülünk, mert akkor bízhatunk benne, hogy a gyermek semmiféle „kezelést” nem kap a tudtunk nélkül.
Tovább >>

Címkék: , ,

május 25, 2017 0

Milyen színű szeme lesz a gyermekemnek?

Írta
Talán nincs is olyan, gyermekét váró szülő, aki ne elmélkedne születendő csemetéje szemszínéről. Azonban a címben feltett kérdésre talán nem is olyan magától értetődő a válasz, ráadásul legtöbbször hónapokat, esetenként éveket várat magára!
Tovább >>

Címkék: , , , ,

május 25, 2017 0

Iskolaválasztási tipp első osztályba készülőknek

Írta
Tudom, millió szempont van: hányadik az iskola rangsorban, milyen óraszámban tanítanak angolt-németet-nyelvet? Kedvesnek találtuk-e a tanítónéni vagy mit hallottunk eddig a róla? Különórák, hány és milyen? Mi fut emelt óraszámban? Milyen szakos? Mi a továbbjutási arány, hány osztályos, hány tannyelvű?
Tovább >>

Címkék: , ,

március 31, 2017 0

Külön szoba – közös szoba?

Írta
Gyakorlatlan édesanyaként felmerült bennem gyerek vállalás előtt az a kérdés, hogy vajon külön szobába hozzuk haza majdani babánkat, vagy eleinte legyen közös a szobánk? Persze vannak élethelyzetek, amikor a lakás elosztása megadja a választ, de szerencsénkre mindkét opció megoldható otthonunkban. De melyikkel ártok, melyik használok?
Tovább >>

Címkék: ,

március 23, 2017 0

Az elsős és a színezős szex

Írta
A napokban jelent meg a Regnobooks Budapest Kiadó sorozata, a "Napközis házi feladat, avagy amit nem tanulunk az iskolában" kiadvány 1. száma.
Tovább >>

Címkék: ,

március 17, 2017 0

A mezei nyúl és a sündisznó (népmese)

Írta
Egyszer egy szép nyári napon künn a mezőn találkozott egy mezei nyúl egy sündisznóval. A mezei nyúl bosszantani kezdte a sündisznót. Azt mondja neki: - Te sündisznó, ezekkel a horgas lábakkal hogy mersz te megindulni, hogy is tudsz te menni? A sündisznó nem hagyta magát, visszavágott szóval: - Én ezekkel a horgas lábaimmal jobban tudok futni, mint te azokkal az egyenesekkel!
Tovább >>

Címkék:

március 10, 2017 0

Zsebpénz

Írta
Adjuk vagy ne adjuk és ha adjuk miért, mikor és mennyit?
Tovább >>

Címkék:

március 3, 2017 0

Korababák és koraszülők

Írta
Ezen a héten a koraszülés tudományának kódexeket kitöltő témáján belül egy nagyon hétköznapinak tűnő, de annál érzékenyebb és jelentősebb kérdéséről szeretném megosztani a gondolataimat: a szülő szerepe, felelőssége a koraszülés előtt és után. Ezen keresztül pedig szeretném üdvözölni és becsempészni ide a koraszülött gyógyászat területén az elmúlt évtizedben zajló jelentős paradigmaváltást: a családbarát koraszülött-ellátás iskolájának terjedését.
Tovább >>

Címkék: ,