március 29, 2017 0

Étkezés az iskolában, avagy a nagy hercehurca

Írta
Egy drága barátnőm történetét szeretném megosztani az olvasókkal. Néha még a lélegzetem is elállt attól, hogy hallgattam milyen nehéz elintézni itthon bármit is. Kész rémálom, ha a gyerekről kiderül, hogy laktózérzékeny... És még ezt a helyzetet is meg lehet nehezíteni!

Oh drága bürokrácia!!! Minden nagy családos Édesanya általában hozzád fohászkodik, már eleve egy GYES-t, GYED-et, vagy bármilyen papírt elintézni a gyerekeknek tiszta horror, néha kabaré, általában pedig rémálom.

Barátnőmék 8 éves kislánya aggasztó tüneteket produkált szinte egyik pillanatról a másikra. Gyorsan el is szaladtak a háziorvoshoz, hogy itt ám nagyon komoly gond van. Uzsgyi onnan a gasztroenterológia, persze nem szó szerint, mert egy igen akut problémával nagyjából 1 hónapos várakozási idő van. Mindenféle kínos és kellemetlen vizsgálat, oh-hála-a-magasságos nem kell semmiféle tükrözés, elég hamar kiderült, hogy itt bizony laktózérzékenységről van szó. Természetesen ennek is van egy nagyon hosszú, csodásan csengő neve, amiben szerepel a rendellenesség, enzim és a lebontás szó, de egyikünknek se sikerült megjegyeznie, feladtuk, jó lesz nekünk a népies változat is.

Leletekkel irány a konzultáció, ahol jönnek a közhelyek “nem kell aggódni”, “de jó, hogy csak ennyi” és társai. Persze, egy Anyának az a feladata, hogy aggódjon szóval ezt a részt át is ugorhatjuk. Kezelés! Több megoldás is létezik, laktózmentes termékek vásárlása (néha horror áron), egyszerűbb diéta betartása, gyógyszeres kezelés. Kérdem én, egy 8 éves gyereknek egy diéta betartása hogy lehet egyszerű? Szerencsére a leányzónak akkora önuralma van, mint hat másiknak. Pedig nemrégiben az iskolában a többieknek gombaleves volt az ebéd, ami az ő kedvence, de hős volt és nem evett belőle, mert nem volt épp gyógyszer nála, pedig annnnnnnyiiiiiiiiiiraaaa beleevett volna.

Miért is írom, hogy a többieknek? Mert az iskolákban szerencsére kérhető, igényelhető, elintézhető speciális étrend. Igazán körültekintőek, vagy eszik a gyerekek, amit mindenki más, vagy eszik a “B menüt”, ami laktózmentes, gluténmentes, cukormentes, kalóriamentes (hallottak alapján ízmentes), egyszerűen mindenmentes, mindegy, hogy te mire vagy allergiás.

Hogy lehet ezt elintézni? TÜRELEM….TÜRELEM… és még annál is több türelem!!!! Történt ugyanis, hogy barátnőm a zárójelentéssel becsattogott az iskolába, hogy nekik jár a különleges menü. Rendben, mi erre nem adhatjuk ki és különben is még menjen el ide-oda-amoda, mert felébe fog kerülni a menü. De kérem, hát itt a kezemben a zárójelentés, a százszorosát is kifizetném, csak szegény kapja a diétás ételt, amitől végre jól fogja magát érezni. Az nem úgy van, nekünk egy igazolás kell. (Itt viccesen megjegyeztem, hogy egy alkoholosfilccel a zárójelentés szót át kellett volna húznia és odaírni, hogy igazolás). IGAZOLÁS! Mivel tud többet egy igazolás, mint egy zárójelentés? Semmivel! De nekik csak az a jó…

Rendben, újabb kör ide-oda-amoda, papírok beszerzése, benyújtása, igénylése, sorbanállás, haj hullás, idegtépés. Kórházban közlik, hogy ők nem tudnak kiadni igazolást. Hatalmas patália, parádé, felvonulás, kiabálás és hirtelen még is tudnak kiadni igazolást.

Semmi gond, gyerkőc végre eheti a saját menüjét, egy hónapos ügyintézés után!


Tags: ,

Hozzászólás

Protected by WP Anti Spam