március 21, 2017 0

Dr. Gugli és a többiek

Írta
A gyerekorvoskodás legnehezebb része a közhiedelemmel ellentétben nem a gyerekekkel való együttműködés, a kommunikáció a még beszélni nem tudó pácienssel, hanem a szülőkkel, mint közvetítőkkel való együtt dolgozás. Az ő megnyerésük, meggyőzésük. A gyerekek többsége az ismétlődő vizsgálatok, szurka-piszkák és védőoltások ellenére is formálható. Ha partnerként kezeljük őket, úgy is viselkednek.
Tovább >>

Címkék: , ,

február 14, 2017 0

Télbúcsúztató

Írta
A hunyoroknak mindig igazuk van. A legkiválóbb időjósok. 2015-ben már karácsonykor gyönyörködtem a kertben előbújó kis lilás göbökben, a bimbóikban, februárban pedig virágba borultak, ami - mint tudjuk - a tavaszt jelenti.
Tovább >>

Címkék: , , , , , , ,

december 19, 2016 1

Ügyeletesek

Írta
Sokat vacakoltam a mai poszttal, mert nehezen döntöttem el, hogy maradjak a szigorúan szakmai témánál ,vagy lehet valami könnyedebb is. Délelőtt még vezetett az influenzaoltás, de estére - talán a kezdetleges hóesés, vagy a lakást átható diós bejgli illat miatt - változott a helyze,t és a karácsonnyal kapcsolatos téma mellett döntöttem.
Tovább >>

Címkék: , , ,

november 24, 2016 0

És megint

Írta
Azt mondják, hogy a november a legdurcásabb hónap, már keveset süt a nap, korán sötétedik és az általános hangulat is megengedi, hogy megint egy mérgelődéssel álljak elő. A családom szerint egy nő soha ne írja le magáról semmilyen összefüggésben azt, hogy "lehet hogy öregszem". Így marad az, hogy megosztom az olvasókkal: ahogy múlnak évek, egyre nehezebben viselem az értelmetlenségeket, a racionalitás hiányát.
Tovább >>

Címkék: ,

október 25, 2016 1

Szokásos őszi morgolódás

Írta
Már megint és újra és minden évben itt van. Teljes gőzzel, tele váróval, feszült szülőkkel, türelmetlen gyerekekkel és frusztrált gyerekorvossal megy a motor. Ilyenkor egy icipici dolog is elég, hogy szakadjon a cérna. Butaságból meg még icipicibb is. És akkor agyvérzés, infarktus és rendelés közbeni morgolódás ellen az ember elmeséli, leírja.
Tovább >>

Címkék: , ,

szeptember 13, 2016 0

Hapci Manó-esti mese

Írta
Ez a történet jó néhány éve érlelődik bennem, és ajánlom egy igaz édesanyának emlékül:
Tovább >>

Címkék: ,

július 5, 2016 0

Fogas kérdés

Írta
Szoktam mondani, hogy leginkább egészséges gyerekek háziorvosa szeretek lenni. Az egészséges csecsemők és kisgyermekek életében vannak bizonyos időszakok, amikor nem is mindig egyszerű kimondani, hogy ennek a gyereknek semmi baja. Az első írásaim egyike a nem evésről szólt, most pedig a fogzást kísérő jelenségekre kerítenék sort.
Tovább >>

Címkék: , ,

június 21, 2016 0

Nagy utazás

Írta
Az igazi, nyári szüneti első bejegyzésem miről is szólhatna, mint a nyári utazásokkal kapcsolatos teendőkről. Mostanság szinte minden rendelői találkozáskor elhangzik a kérdés mit vigyünk magunkkal, hogyan készüljünk a nyaralásra kisgyerekekkel.
Tovább >>

Címkék: ,

március 18, 2016 1

Személyes varázs

Írta
Ellenállok a kísértésnek, hogy szívet facsaró körmondatokat írjak arról mennyire fontos munkánkban a személyes jelenlét - pont annak az ismert, megtapasztalt személynek a részvétele. Ha időnként mégis kissé érzelmesre sikeredne, akkor bocs, de nem sikerült.
Tovább >>

Címkék: ,

február 23, 2016 1

Segítség influenza!

Írta
Hát megint itt vagyunk. Bemondta a rádió, a TV és zsúfoltak a gyermekorvosi rendelők. A hosszú, olykor órákig tartó várakozás kiborítja az összes résztvevőt és mindenki morog. A betegek lázasan, rossz közérzettel üldögélnek, szüleik türelmetlenek, a házi gyerekorvosok pedig azon keseregnek, hogy mindez nagyrészt megelőzhető lenne az időben beadott védőoltással.
Tovább >>

Címkék: ,