november 12, 2012 0

Beszélgetni, beszélgetni, beszélgetni…

Írta
Mai témám valószínűleg blogger társam, Dr. Nádor Csaba "Az Internet és a Bizalom" című írása után kezdett motoszkálni bennem. A végső lökést egy 15 évvel ezelőtt felvett magnókazetta (!) meghallgatása adta, amin a párom édesapja mesél a családjáról.

A kiterjedt és szövevényes família legtöbb ágáról, tagjáró pontosan tudta mit csinálnak, mivel foglalkoznak, milyen körülmények között és hogyan élnek-éltek. Amint többször utalt is rá, családi beszélgetéseiken hallotta ezeket a történeteket. Döbbenetes, hogy a születését évekkel megelőző eseményekről is milyen pontos ismeretei voltak és élete végén is milyen élénken emlékezett rájuk.

Talán egy évvel ezelőtt olvastam Grecsó Krisztián Mellettem elférsz című, témába vágó könyvét. Több olyan interjút is hallottam vele,amelyekben az általa tartott rendhagyó irodalom órákról beszélt. Azonnali ötöst adott azoknak a gyerekeknek, akik el tudták mesélni hogyan ismerkedett meg nagymamájuk és nagypapájuk. Sajnos elég keveset tudott kiosztani ezekből az ötösökből.

A családi sztorikat – ahogy könyvében is leírja – gyerekként sokszor unjuk, sőt idegesítő, hogy szinte minden nagyobb összejövetelen elhangzanak és már mindenki kívülről tudja őket. Felnőttként valahogy mégis új megvilágításba kerülnek és jelentőségük lesz. Az egészben pedig az a legfájdalmasabb, hogy amikor rákérdeznénk az apróbb részletekre, lehet hogy már nincs kitől megtudni őket.

Ezek a családi történetek olyan értékek, melyet majd nekünk kell tovább adni okostelefonozó gyerekeinknek, unokáinknak, ezért érdemes ápolni, fenntartani, megörökíteni, dokumentálni őket.

Zárszóként talán annyit, hogy Grecsó Krisztián könyve kiváló, mindenkinek nagyon ajánlom!


Tags: , ,

Kapcsolódó bejegyzések

Hozzászólás

Protected by WP Anti Spam