január 7, 2013 0

Szépészet (?)

Írta
A szépség - és a női szépség is - mint tudjuk, nagyon szubjektív dolog. Mást jelent kislányként, kamaszként, fiatalként és középkorúként. Az évek számának növekedésével azonban talán csökken a külsőségek szerepe, és a személyiség, az a bizonyos kisugárzás fontosabbá válik. A "vad" kamaszkor azonban főleg a külsőségekről szól, és időnként bizony elgondolkodtató lépésre sarkallja gyerekeinket.

Az első ezzel kapcsolatos megdöbbenésem 10 évvel ezelőtti. Marcsi kedves, talpraesett 15 év körüli lány volt akkor és szokásos légúti betegség miatt jött a rendelésre. Már a kikérdezésnél is furcsa volt valami, de amikor a vizsgálatnál a toroknézéshez értünk, megértettem selypítésének okát. A nagy, élénkvörös nyelvpiercing – mondhatnám úgyis – letaglózott.

Azóta már némileg megedződtem, hiszen ennél a korosztálynál szinte mindennapos, hogy valamilyen testékszert viselnek és legtöbbször a fülbevalók száma is meghaladja a hagyományos kettőt. A tetoválások reneszánszát éljük, bár ez inkább a fiatal felnőttek korosztályára jellemző.

Az esztétikai, kulturális, pszichológiai aspektusokat most hagynám, de orvosi  szempontból komoly aggályaim vannak.

Rangos tudományos folyóiratokban jelentek meg közlemények arról, hogy a C típusú fertőző májgyulladás (HCV) átvitelében bizonyított a tetoválások szerepe. Ez sajnos nem zárható ki teljesen az engedéllyel dolgozó helyeken sem, ahol egyszer használatos eszközöket használnak, ugyanis a festékpatronok – különösen a színesek – több vendégnél is felhasználásra kerülnek, így sajnos lehetséges a vírus átvitele is. Az egyéb vírusos fertőzések, mint például a herpesz vagy baktériumokkal történő felülfertőzés sem ritka.

Gyakorló anyukaként, kamasz lányokkal megtanultam hogyha a kisebbik rossz lesz a nyerő, az már nagy eredmény Ennek megfelelően talán azt kellene megértetnünk gyermekeinkkel, hogy ami 16 évesen tetszik, vagy szépnek tűnik, az 40 évesen vagy később ronda és ciki lehet.

Így aztán érdemes olyan szépítő eljárásokat választani, amelyek biztonságosak, mint például a szakembernél történő füllyukasztás, vagy a hennás tetoválás, ami nemcsak veszélytelen, de átmeneti is.


Tags: , , , ,

Kapcsolódó bejegyzések

Hozzászólás

Protected by WP Anti Spam