február 11, 2013 0

Alternatív medicina

Írta
Mint már említettem, én egy amolyan "kocka", konzervatív gyerekorvos vagyok, aki folyamatosan próbálja megtanulni, megérteni és alkalmazni az orvostudomány legújabb eredményeit. Bár nagyon távol állónak érzem, mégis naponta találkozom alternatív medicinával kapcsolatos kérdésekkel, melyeket általában a kis betegek szülei tesznek föl.

A válaszom mindig azzal kezdődik, hogy nem értek hozzá, és valószínűleg soha nem is fogok.

Elgondolkodtató hogy bizonyos elterjedt alternatív módszereknek milyen nagy a tábora. Mitől olyan kedveltek ezek a gyógymódok? Most lehet, hogy darázsfészekbe nyúlok, de semmiféle tudományos módszerrel nem bizonyított a hatásosságuk.

A vélt hatásosság talán inkább placebo-hatás. Amit persze nem szabad lebecsülni, hiszen “Salus aegroti suprema lex est”, vagyis a beteg érdeke a legfőbb szempont. Mindent, ami javít az állapotán, fel kell használni.

Azt hiszem az orvos személye, hozzáállása és figyelme képes a legerősebb személyes placeboként működni. Én személy szerint nem alkalmazok homeopátiát. A fenti kérdésekre pedig azt szoktam mondani, hogy a hagyományos kezelés mellett el tudom fogadni, ha ezeket a homeopátiás szereket is kapja a beteg. De – és ez most nagyon fontos – mellette, nem helyette. Ez talán kevésbé lényeges egy egyszerű légúti hurutnál, de kulcsfontosságú egy rosszindulatú daganatos betegség kezelésénél. Az efféle tolerancia lehetővé teszi, hogy erről a kérdésről is beszélni tudjunk a szülőkkel. Hogy kapcsolatban maradjunk.


Tags: , , ,

Kapcsolódó bejegyzések

Hozzászólás

Protected by WP Anti Spam