március 4, 2013 0

Szexuális felvilágosítás

Írta
Iskolaorvosként is dolgozom. Ez a munka sokkal személytelenebb, adminisztratív vonásokkal telített, bár nem nélkülözi az izgalmakat sem. Ma azonban extra vizitre megyek az iskolába. Kiderült ugyanis, hogy egyfajta „szüzesség-elvesztési” játék indult néhány résztvevővel, egyenlőre szerencsére komolyabb következmények nélkül.

Egész héten agyaltam, hogy mit és hogyan kellene mondanom. Vajon miről beszéljek többet, a biológiai vonatkozásokról vagy inkább az érzelmi aspektusról? Mi legyek inkább, aggódó anyuka vagy doktor néni? Egyforma legyen a fiúknál, lányoknál? Egyforma legyen hetedikben és nyolcadikban?

Mivel segítek a legtöbbet? Hogyan tudom rábírni Őket az ismeretek befogadására és a gondolkodásra?

Nyilvánvaló, hogy a szexualitással kapcsolatos beszélgetések a szülő-gyermek kommunikáció természetes részei. A gyermek kérdéseire adott őszinte válaszok jelentik a kezdetet. Ugyanakkor ezek a kérdések néha meredekek és zavarbaejtőek.

A legrosszabb amit tehetünk, ha hárítunk vagy hazudunk. A kortársaktól, tv-ből, internetről a tényszerű ismeretekhez többé-kevésbé pontosan hozzá fognak jutni, ha akarnak, de a bizalom, hogy gond esetén kérdezzenek, könnyen elvész. Elszalaszthatjuk a lehetőséget,hogy a tisztán testi vonatkozások mellett bizonyos érzelmi, esetleg erkölcsi tapasztalatot is átadjunk.

A kamaszkor gyorsan eljön. A gyermekünk testileg ugyan alkalmas a szexuális kapcsolatra, mégsem kész arra, hogy az veszélyek és baj nélkül legyen örömteli része az életének.

Talán ahhoz tudnám hasonlítani, ahogyan egy kisgyermek elkezd járni. Egy éves kor körül az agya és az izmai készen állnak arra, hogy két lábon, önállóan közlekedjen. Mégis, mennyi idő telik el, mennyit kell beszélgetni, figyelni rá, mire el merjük engedni  egyedül a kapun túlra?

Végül készítettem egy vázlatot. Próbálok modern lenni – tizenéves lányom segítségével tesszük kamasz-baráttá, fogyaszthatóvá az ismereteket. Érdekes lesz közeli tapasztalatokat szerezni a korosztályról csapatban. Hogy sikerül-e? Mindenképpen beszámolok róla a következő bejegyzésben.


Tags: , , ,

Kapcsolódó bejegyzések

Hozzászólás

Protected by WP Anti Spam