április 15, 2013 1

Vérszívók 1.

Írta
Aki a cím alapján valami szaftos vámpíros írást vár ma tőlem, annak csalódást fogok okozni. Hiszen végre igazából és látványosan itt a tavasz! Mindenki sétál, kirándul, ibolyát szed, fűben heverészik. Az első vérszívós poszt ennek megfelelően a kullancsokról szól.

Családunk minden tagjának – legyen ember, kutya vagy macska –, tartania kell ezektől a parazitáktól, és – ami a legfontosabb –, meg kell próbálnunk megelőzni az általuk terjesztett betegséget. Az első és legjobb megoldás, ha nem szerzünk be kullancsot. Néhány egyszerű óvintézkedéssel azonban egy csomó későbbi izgalmat előzhetünk meg.

A kullancsok leginkább az aljnövényzetben élnek és onnan másznak fel a potenciális élelemforrásra. A megfelelő ruházat jelentősen megnehezíti a dolgukat. Zárt túracipő vagy edzőcipő, a zokniba tűrt nadrág és zárt felsőrész meghosszabbítja az utat, amit a bőrünkig meg kell tenniük. A lobogó romantikus hajzuhatag helyett inkább a szolidan felkötött copfot javasolnám. Az így kialakult összkép végképp eltántorítja tizenéves gyermekünket a vasárnapi túrától.

A kereskedelemben sokféle bőrre és ruhára fújható készítmény kapható, mely a szúnyogriasztó hatás mellett a kullancsokat is távol tartja. A belsőleg alkalmazott, illatunkat megváltoztató szerek (B-vitaminok, alkohol, fokhagyma) hatékonysága csak városi legenda.

A fentiek hiányában – vagy mellett ha pechünk van – a kullancs mégis célba ér, és szívni kezdi a vérünket. Na tessék, mégiscsak a horror felé haladok! Néhány óráig ez egyirányú folyamat az emberből a kullancs felé. A szabadtéri program utáni ruhaváltás, a ruha kirázása, a bőr alapos átvizsgálása és a kullancs gyors eltávolítása megelőzheti a megfertőződést.

Hogyan? Minden olyan cselekvés, ami még bennünk öli meg, öklendezésre készteti őket, tehát ezek a megoldások nem túl jók. Krémmel, olajjal sem szabad bekenni őket. A legjobb, ha közvetlenül a bőr felett megfogva, lassan, határozottan emelve általában a szájszervvel együtt távolítjuk el a kullancsokat.

Mivel? Én személy szerint a szemöldökcsipeszre esküszöm. A különböző, egyébként kifejezetten erre a  célra kifejlesztett eszközökkel nekem nehezebben megy. Másrészt pedig az előbbi minden háztartásban kéznél van.

A kullancseltávolítás nem orvosi feladat. Már csak azért sem, mert amíg az ügyeletre vagy rendelésre elérnek, akár órák is eltelhetnek, és lehet hogy pont a késlekedés ideje alatt fertőződik meg a páciens.

.

A kullancsok által terjesztett két leggyakoribb megbetegedés a vírusos agyvelőgyulladás és a Lyme-kór. Az elsőnek nincs specifikus kezelése és nemritkán  súlyos maradandó bénulásokat okoz,de egy sima védőoltással megelőzhető. Ausztria , Magyarország nyugati és középső része fertőzött területnek tekintendő. Maga az oltás csak a védettség kialakulásához szükséges vírus alkatrészt tartalmazza, legfeljebb kis láz várható ritka mellékhatásként. Nálunk kétfajta készítmény is kapható, mindegyik egyformán hatékony. Nem nagy öröm, hogy az olcsóbbik ára idén megduplázódott. Az oltási sorozat három, gyorsított rendszerben négy oltásból áll. Az így kialakult védettséget három-öt évente adott ismétlő oltással lehet fenntartani. Az oltási sorozatot azonban még a kullancs szezon előtt el kell kezdeni, tehát most!

A Lyme-kór ellen védőoltás nincs, de antibiotikus kezeléssel gyógyítható. Az észlelt kullancscsípés helyén kialakult tartós, növekvő bőrpír esetén azonnal orvoshoz kell fordulni.


Tags: , , , , ,

Kapcsolódó bejegyzések

Egy Válasz: “Vérszívók 1.”

  1. [...] érdemes felidézni a kullancsokról a szezon kezdetén? Megmondja a Gyerekgyógyász blog (és [...]

Hozzászólás

Protected by WP Anti Spam