május 27, 2013 0

Gyereknap után

Írta
Nem szeretem az intézményesített napokat, mint anyák napja, gyereknap és a többiek. Nemcsak amiatt, hogy ránk erőltet egyfajta rítust, hanem azért is, mert azt a hamis látszatot sugallja, hogy ha ezeken a napokon egy csokor virágot, ajándékot adunk az érintettnek, az elfedi az egész évben elmulasztottakat.

A gyerekeknek a jelenlétünkre és a figyelmünkre  van a legnagyobb  szüksége. Az egyik közösségi oldalon kering egy mondás, amely szerint ha boldoggá akarod tenni a gyermekedet, költs rá fele annyi pénzt és tölts vele kétszer annyi időt. Azt tenném még hozzá, hogy ajándékozd meg mindennap néhány extra perccel, amikor csak rá figyelsz. Az sem mindegy, hogyan teszed ezt.

Múlt századi a Gordon módszer, ami a hatékony, eredményes kommunikációt segíti szülő és gyermek között. Az első lépcső, hogy értő figyelemmel hallgatom a nekem beszélőt. Az értő figyelem azt jelenti, hogy csak rá figyelek, nem mondok véleményt, nem ítélkezem és nem adok bölcs tanácsokat. Csak figyelek,hallgatok, megszólalásaim csak a figyelmemet jelezhetik és azt hogy én is értem, érzem az elmondottakat. Nemcsak gyerekekkel lehet kipróbálni, működik baráttal, szülővel sőt még  a betegekkel is.

Egy felmérés szerint az orvosi rendelőkben arra a szokásos kérdésre, hogy mi a panasza, a betegnek csak elvétve van módja harminc másodpercnél hosszabb ideig folyamatosan, közbeszólás nélkül beszélni. Akármilyen pörgősnek is kell lennie a rendelésnek, ez azért megdöbbentően kevés.

Visszatérve a gyerekekre ilyenkorra már túl vagyunk a gyereknapi programon, a fagyizáson, az ajándékokon, de a legfontosabb, tudják, az a napi néhány odafigyelő perc, az még csak most következik.

 


Tags: , ,

Kapcsolódó bejegyzések

Hozzászólás

Protected by WP Anti Spam