szeptember 10, 2013 0

Minden kezdet nehéz

Írta
A napokban nemcsak az iskolai és óvodai tanév, hanem ezzel együtt a légúti betegségek dömpingje is beindult. Tegnap például igazi tömeg volt a rendelésen, meglehetősen egyforma tünetekkel. Láz vagy hőemelkedés, nátha, végtagfájdalom kis köhögéssel – a hasmenéses panaszokkal jelentkező beteg jelentette a változatosságot!

Évekkel ezelőtt – kezdő gyerekgyógyászként – érettségizett lányokat tanítottam az ápolónőképzőben. Teljesen ledöbbentem azon, hogy milyen hiányosak a konkrét, gyakorlati ismereteik például a lázcsillapításról, de úgy általában egy beteg kisgyerek körüli teendőkről is. Minden órát röpdolgozattal kezdtünk, amiben a legváltozatosabb korú és állapotú gyerekek lázcsillapítása – mit, miért, mennyit, hogyan kérdésekre felelve – alapfeladat volt. Az iskolai oktatásban, mint annyi más fontos egészségügyi ismeret, sajnos ez sem lelhető fel. Nem csoda, ha sokan a szülők közül sem tudják, mikor melyik tünet releváns, és mikor melyiket kell komolyan venni, hogy ezeknek a hatékony kezeléséről, megszüntetéséről már ne is beszéljünk!

Mivel senki sem szereti, ha beteg a gyereke és emiatt hiányzik az iskolából vagy óvodából, azon sem kell csodálkozni, hogy a szülők közül szinte mindenki számon tartja, hány napot sikerült a gyereknek egyfolytában közösségben tölteni. Az óvodát és bölcsődét most kezdő gyerekek szülei nagyon sokan jártak emiatt hétvégén az ügyeleteken is és bizony legtöbbjüknél ez nem volt feltétlenül indokolt.

Tudják, hogy lenne ideális a beteg és szülei, a házi gyerekorvos és az ügyeleti ellátás harmóniában történő együttműködése? Elmondom, én házi gyermekorvosként mit gondolok erről. Előrebocsátom: ez a háromszög bizonyos vonatkozásaiban hordozza a szerelmi háromszögek néhány jellemzőjét, úgy mint heves érzelmi kitörések, csalódások, elhallgatások, sértődések, néha egymás mószerolása is.

Tehát vegyük a legtipikusabb alaphelyzetet! A három-öt éves gyerek péntek délután rosszkedvű, fáj a feje, náthás, ráadásul éjszaka be is lázasodik. A megfelelő láz és fájdalomcsillapítás általában néhány óra alatt rendezi a helyzetet, és az olyan általános ápolási teendőkön kívül, mint az itatás és a hőmérés nincs nagyobb akció reggelig. Szombat reggel felmerül a kérdés: hogyan tovább? Menjünk az ügyeletre, vagy ráér a dolog hétfőig. Ha  kis betegünk a két adag lázcsillapító között viszonylag jól van, eszik-iszik, nem hány, nagy valószínűséggel az aktuális felső légúti vírusfertőzése zajlik, tehát a fentiek szerint C-vitamin szedés és orrszívás szükséges. A több órás üldögélés a sürgősségi osztály várójában nem feltétlenül lendíti előre a dolgokat.

Ha a láz csillapíthatatlanul magas, hányás, tudatzavar, bőrkiütés, nehézlégzés kíséri, illetve ezek mellé egy, még korábban, a csecsemőkorban megszerzett alapbetegség is társul, akkor valóban sürgősen orvoshoz kell fordulni.

Higgyék el, ha mindenki ezt a nagyon egyszerű alapszabályt követné, legalább a felére csökkenne a várakozási idő az ügyeleti rendeléseken, de még a hétvégi, éjszakai kijárós betegellátásban is.


Tags: , , ,

Kapcsolódó bejegyzések

Hozzászólás

Protected by WP Anti Spam