november 11, 2014 5

Kéz-láb-száj betegség

Írta
Az ősz biztos jele a gyermekorvosi rendelőben hogy a leggyakrabban elhangzó szülő/gyermek és orvos közötti „néhány percesek” a következő vázlatra felfűzhetőek. „Lázas, náthás,köhög, mi baja a gyerekemnek” - az egyik oldalon és „ne aggódjon banális felső légúti vírusfertőzés, tüneti kezelésre meggyógyul”- a válasz. Az első gyereknél és para-mamiknál nemritkán kisebb virológiai előadást kell rögtönöznünk arról, hogy melyik a lehetséges kórokozó, a szóba jöhető 80-100 vírustörzsből és biztos nem kell semmiféle vényre felírandó gyógyszer, még antibiotikum sem.

Az utóbbi hetekben kicsit módosult a kép, HELYZET alakult ki, mert több gyermekintézményben sokan betegedtek meg kéz-láb-száj betegségben. A tünetegyüttes részeként jelentkező kiütések a bőrön, a hólyagok a szájban és az ezzel járó rosszabb általános állapot nagy riadalmat keltett.

A gyermekorvosi gyakorlatát praxisomban töltő felnőtt háziorvos rezidens kolléga viszont élőben láthatta és alaposan tanulmányozhatta a betegséget, szerintem életre szóló emlék marad neki.

Bár neve magyarul és angolul is hasonlít, semmi köze a száj és körömfájás nevű háziállatoknál ismert súlyos fertőzéshez. Nem azonos a kórokozó, ember-állat közötti fertőzés átvitel nem lehetséges.

A kéz-láb-száj betegséget az enterovirusok csoportjába tartozó vírusok okozzák, leggyakrabban az exotikus hangzású Coxsackie A 16 és az enterovirus 71. A célközönség az 5 év alatti korcsoport, bár a kórokozó nem születési dátum alapján választ, hanem fogékony szervezetet keres és talál. Ezért néhány családban bizony, ha fogékonyak, a szülők is megbetegedhetnek.

A fertőző forrás a beteg és a tünetmentes, de már lappangási időben a vírust a székletével, nyálával ürítő gyermek és felnőtt. A gyakori szappanos kézmosás valamelyest csökkenti a fertőzés átvitelének lehetőségét. Azt a járványtani tételt miszerint ugyanezen okból ne öleljük át, ne érintsük  meg beteg gyermekünket teljesíthetetlennek gondolom.

A tünetegyüttes a már említett magas lázzal, náthával, köhögéssel, test szerte foltos kiütéssel, a tenyéren és talpon fájdalmas és viszkető hólyagokkal, a szájban fájdalmas hólyagokkal teljes. Talán az utóbbiak okozzák a legtöbb problémát, mert főleg a legkisebbeknél teljes táplálási és itatási képtelenséghez is vezethetnek.

A teendő ugyanaz, amit a bevezetőben említettem: tüneti kezelés a gyógyulásig.

A betegség magától gyógyul, tehát a kezelés és ápolás egyetlen célja, hogy a beteg számára kevésbé fájdalmassá, elviselhetővé tegyük ezt az öt-hét napot.  A láz és fájdalomcsillapítók a tenyér-talp és szájfájdalmakat enyhítik, csillapítják a lázzal járó fejfájást és izomfájdalmakat. A szájban lévő sebekre jótékony hatásúak lehetnek a fertőtlenítő szájöblítők nagyobbaknál és az érzéstelenítő ecsetelők a kicsiknél.

Az étrend a lehető legegyszerűbb, mert mindent lehet, amit hajlandó megenni betegünk. Nálam ebben az esetben is-mint a nyári torokgyulladásoknál-a csokifagyi előírásos és megjegyzem eddig még a legreménytelenebb esetben is bevált.

Végül de nem utolsósorban a gondos, dajkálós ápolás, az együtt rajzolás, gyurmázás, sok-sok felolvasott vagy fejből mondott mese akár felejthetetlen szép emlékké is képes tenni ezt a kellemetlen betegséget.

 


Tags: , , ,

5 Válasz: “Kéz-láb-száj betegség”

 1. Kiwiki szerint:

  Szeretném megkérdezni, mikortól nem fertőz ez a betegség, mikortól engedik a gyerekeket közösségbe. Köszönettel, viktoria

 2. kiss józsef szerint:

  érdeklődni szeretnék! mi is elkaptuk ezt a vírust ! a kérdésem csak annyi hogy ezt csak egyszer lehet elkapni mint a hímlőt vagy pedig olyan mint a herpesz hogy időnként előjön ?

 3. Bíborka szerint:

  Felnőtteknek háziorvos tud felírni Aciklovir tartalmú gyógyszert. Nagyon gyorsan hat. A betegség megjelenését követő második napon kezdtem szedni, a tüneteim (kéz, láb, torok fájás, égés, csípés) a harmadik napon már jelentősen enyhültek.

 4. Boroka szerint:

  Nézd meg a Google-t, ha haziorvossal nem akarsz egyeztetni.
  Aciklovir enterovirusra nem használ. Herpeszre jo.

 5. Bencsik Mária szerint:

  Tisztelt Doktornő!
  A most 5 éves unokám 1 éves kora körül kapta el ezt a betegséget egy szülinapos összejövetelen. Ez Texasban történt,akkor ott éltek.A megbetegedett gyermek anyukája értesítette a szülőket,de akkor már késő volt. Az unokám is, később az anyukája is megbetegedett. Akkor felvettem egy kaposvári gyermekorvossal a kapcsolatot, mivel az én emlékeimben ez egy állatok közötti fertőző betegség képeként rémlett. Persze az akkor mindjárt tisztázódott,hogy az teljesen más. Engem inkább az érdekelne,hogy a nagyon fájdalmas betegségen áteső, utána a kanalat sem elfogadó unokámnál oka lehet-e ez, hogy mostanáig nagyon kevés ételt fogad el, meg se kóstolja az általa nem ismertet. Előre is köszönöm válaszát.

Hozzászólás

Protected by WP Anti Spam