február 23, 2016 1

Segítség influenza!

Írta
Hát megint itt vagyunk. Bemondta a rádió, a TV és zsúfoltak a gyermekorvosi rendelők. A hosszú, olykor órákig tartó várakozás kiborítja az összes résztvevőt és mindenki morog. A betegek lázasan, rossz közérzettel üldögélnek, szüleik türelmetlenek, a házi gyerekorvosok pedig azon keseregnek, hogy mindez nagyrészt megelőzhető lenne az időben beadott védőoltással.

Megpróbálom felvázolni hogyan lehet egy kicsit elviselhetőbbé tenni ezeket a munkás heteket mindenkinek. Azokat a gyerekeket, akiknek magas láza van, meg kell vizsgálni, látnia kell orvosnak, ez nem kérdés. Nem mindegy azonban mikor.

A csecsemőknél sürgősebb a dolog, a nagyobb gyerekeknél, ha egyébként semmi más tünete (hányás, kiütés stb.) nincs nyugodtan várhat 24 órát az első vizit. A teendő az ágynyugalom, lázcsillapítás, folyadékpótlás. A lázcsillapítás a modern felfogás szerint 39 C felett indokolt, de pont az influenzás gyerekek már 38,5 -nál is igen rosszul érzik magukat, erős fej- és izomfájdalmaik vannak, amit bizony enyhíteni kell. Mielőtt elindulnak a rendelőbe, kérem adjanak gyermeküknek ilyenkor fájdalomcsillapítót, hiszen semmilyen tünetet nem fed el, csak javít a páciens állapotán. Mindenképpen vigyenek magukkal innivalót és esetleg könyvet, kedvenc játékot, mert ugyan minden rendelőben próbálunk rajzolási és egyéb elfoglaltságot biztosítani, ebben az időszakban a zsúfoltság miatt még sokszor az ülőhelyek száma sem elegendő.

A tömeget növeli, hogy a betegek többségét néhány nap múlva vissza kell hívnunk kontrollra a lehetséges szövődmények észlelésére, kezelésére. Ebben az évben feltűnően sok a következményes, akár kórházi kezelést igénylő tüdőgyulladás.

Kérjük legyenek türelmesek, higgyék el, hogy a rendelő minden dolgozója – a recepcióstól a gyerekorvosig – szorgalmasan dolgozik. A soronkívül behívásnak pedig megvan a maga oka, még ha nem is teljesen szemmel látható. Például abszolút elsőbbséget élvez a várandós, beteg gyermekét a rendelőbe kísérő anyuka, vagy ahol a beteg mellett egészséges testvérei is várakoznak. Nézzék el, ha szűkszavúbbak vagyunk és részletes magyarázat helyett csak prospektust adunk p,l a lázcsillapításról.

Megértésüket ezúton is köszönjük és 2016 novemberében mindenkit szívesen látunk a rendelőben, hogy beadjuk az aktuális szezon influenza oltását.

Ez az írás az influenza járvány jóvoltából, ma 114 beteg ellátása után jött létre.

 


Tags: ,

Kapcsolódó bejegyzések

Egy Válasz: “Segítség influenza!”

  1. Melinda szerint:

    <3 Köszönjük a sok sok türelmet. Kitartást kívánok, s hogy a kis betegek gyorsan túl legyenek a bajokon.

Hozzászólás

Protected by WP Anti Spam