július 5, 2016 0

Fogas kérdés

Írta
Szoktam mondani, hogy leginkább egészséges gyerekek háziorvosa szeretek lenni. Az egészséges csecsemők és kisgyermekek életében vannak bizonyos időszakok, amikor nem is mindig egyszerű kimondani, hogy ennek a gyereknek semmi baja. Az első írásaim egyike a nem evésről szólt, most pedig a fogzást kísérő jelenségekre kerítenék sort.

Négy és öt hónapos korra a legtöbb csecsemő és családja életében a boldog békeidő jön el, a baba napirendje kialakulóban, talán a szülőknek is jut már egy-egy teljes alvási ciklus, a hasfájós időszaknak vége, vagyis idilli a helyzet.

Itt szinte egyik napról a másikra az anyukák-apukák ismét karikás szeműekké, aggódóvá és néha tanácstalanná válnak, mert a gyermekük éjszaka többször ébred fájdalmas sírásra, néha vigasztalhatatlan. A kialakult étkezési rend borul, a baba van, hogy étvágytalanabb, de az is lehet, hogy akár egész éjszaka cumizni szeretne egyértelműen nyugtató célzattal. A folyamatos nyálcsorgástól a száj körül apró kiütések jelennek meg és ugyanez látszik az emésztőrendszer másik végén is, nagy valószínűséggel az időnként híg, nyálkás székletek miatt. Nemritkán a szájnyálkahártyán gombás felrakódás, szájpenész jelenik meg, náthás lehet és a hőemelkedés, kis láz végképp riasztóvá teszi a jelenséget. Az eddig kedvesen gőgicsélő, kacarászó kisbabából egy feszült, sírós csecsemő lesz.

A szülők szempontjából teljesen logikus döntés, hogy felkeresik a gyerekorvost.

A doktor vizsgálódik és a duzzadt ínyen, kis náthán és a fent részletezett tüneteken kívül semmi egyebet nem talál. Ekkor jön az a feladat, hogy meggyőzzük a szülőket, hogy gyermekük egészséges, csak fogzik, kezelésre nincs szükség, mindkét félnek túl kell élni ezt a periódust.

A tünetek enyhítésére kisebbfajta iparág alakult ki, az ínyre kenhető érzéstelenítőktől kezdve a szülői placebo hatást kiváltó cseppecskék, kúpok, bogyók tömkelegéig és a varázslás, mágia határát súroló eszközökig. Ezeknek egy része nem teljesen veszélytelen lásd például a kedvencem, a nyakbavaló mágikus gyöngysor.

Nem a mágia a baj vele, hanem az hogy elszakadás esetén félrenyelhető és minden nyaklánc beakadva megtekeredve a nyak elszorításának veszélyével járhat.

Mégis mi az amit lehet tenni? A gondos bőrápolás, orrtisztítás, végső esetben egy-egy adag fájdalomcsillapító és sok-sok türelem dajkálás, szeretgetés. Na és persze elcsípni és fényképezni, videózni az utolsó, ritka teleszájjal, fogatlanul nevetős pillanatokat.


Tags: , ,

Kapcsolódó bejegyzések

Hozzászólás

Protected by WP Anti Spam