október 25, 2016 1

Szokásos őszi morgolódás

Írta
Már megint és újra és minden évben itt van. Teljes gőzzel, tele váróval, feszült szülőkkel, türelmetlen gyerekekkel és frusztrált gyerekorvossal megy a motor. Ilyenkor egy icipici dolog is elég, hogy szakadjon a cérna. Butaságból meg még icipicibb is. És akkor agyvérzés, infarktus és rendelés közbeni morgolódás ellen az ember elmeséli, leírja.
Minden rendelésen rengeteg különféle papírt gyártunk, mint igazolás oviba, bölcsibe, iskolába, zeneiskolába, sportoláshoz, beutalók stb stb. Ezek egy része teljesen felesleges, mert például én péntek délelőtt tízkor egészségesnek nyilvánítok valakit,  és lepapirozzuk, attól még hétfő reggelre hibátlanul lehet nagyon-nagyon beteg. Nem én vagyok az egyetlen doktor, aki emiatt berzenkedik, de csináljuk rendületlenül.
Amiről írni szeretnék az valami egészen új és sajátos. A betegem 4 éves. Egy éve észlelték először szülei, hogy tej fogyasztásakor fáj és puffad a hasa. Kivizsgálása a praxisban megtörtént – vérvétel, hasi ultrahang – utána a  laktózmentes étrend mellett panaszmentessé vált. Az is kiderült, hogy kis mennyiségű sajt, túró, tejföl és joghurt nem okoz nála panaszokat, ám a natúr tejtől nagyon rosszul érzi magát. Elláttam a megfelelő laktáz tartalmú cseppekkel is. Minden rendben ment, míg nem kezdődött az óvoda. Természetesen írtam igazolást arról, hogy a gyermeknek diétát kell tartania, ami nagyon egyszerű, hiszen a reggeli tej vagy kakaó helyett kellene csak teát vagy vizet kapnia. Meg sem fordult a fejemben hogy ezzel bármi gond lehet, hiszen nagyon gyakori problémáról van szó az előfordulási arány 10-30% között van.
De volt gond. Először is diétát csak gasztroenterológus javasolhat az óvodai étkeztetésben. Így aztán anya kap beutalót, majd 2 hónap múlva egy időpontot a gasztroenterológiára, elküldjük a széklet vizsgálatot ismét és sorban ülnek egy napot a szakrendelésen szaporítva az ottani nem kis beteglétszámot, hogy elvégezzék a laktózterhelési vizsgálatot. A gyerek megissza laktóz oldatot, nagyon rosszul lesz, fél napig görcsöl és megy a hasa, azért, hogy megtudjuk azt, amit már tudunk. DE lesz egy papírunk a gasztroenterológustól. Ehhez a folyamatábrához csak gratulálni tudok.
Ja, csattanó is van hozzá. Óvoda megjegyzi mi megpróbáltuk(!!!) a tejet, tényleg fájt a hasa. Ezúton kérném a szakmai nagykorúsításomat. Amennyiben nekem, mint házi gyermekorvosnak szabad  felelősséget vállalnom egy körzetnyi gyermek egészségéért talán legyen elég az ajánlásom egy banális diétás javaslat esetében is. Csak annyit kérnék ne szivassuk egymást, józan ész semmi más.

Tags: , ,

Kapcsolódó bejegyzések

Egy Válasz: “Szokásos őszi morgolódás”

  1. Serény András szerint:

    Ha a diéta annyiból áll, hogy nem ihatja meg a tejet vagy kakaót, akkor ne igya meg az oviban, és kész. Miért kell erről papír?

Hozzászólás

Protected by WP Anti Spam