március 9, 2017 0

A bajmérő

Írta
Egy csendesebb nyári ügyeletben találtuk ki. Zsuzsival, az ügyeletvezető kollégámmal kerestük az univerzális megoldást a betegségekre.

Jobban mondva a betegségek észlelésére. Mivel az első lépés minden betegségnél az kell legyen, hogy mekkora is a baj. Legalábbis az én szűkebb területemen a gyermeksürgősségi ellátás során feltétlenül. Logikus lenne az is, hogy a legfontosabb az legyen, mi az a baj, tehát a diagnózis, mivel az az oki terápia alapja. Ez a klasszikus orvosi, leginkább belgyógyászati szemlélet, ami azoknál a betegeknél jól működik. Viszont a sürgősségi ellátás során mégis az az első, hogy kell-e azonnali beavatkozás vagy sem. Aztán jöhet minden más.

Igen ám, de ez akkor működik jól, ha a szülő is jól észleli a bajt. Behozza a beteg gyereket, ha tényleg gond van és nem, ha nincs. Egyszerű ez. Illetve egyszerű, ha minden szülő és egészségügyi ellátó tökéletesen birtokában van minden fellelhető aktuális tudományos információnak. Ez sajnos illuzórikus, olyan lenne, mint egy Huxley könyv legújabb, eddig fel nem fedezett fejezete.

- Egy bajmérő. Az kellene. – hangzott el azon a nyár estén a csendesebb ügyeletben. Igen egy bajmérő. Ami annyit csinál, hogy megmondja mekkora a baj éppen ebben a pillanatban. Egy fehér színű műanyag izé, ami 2db AAA elemmel működik, színes LED fények égnek, villognak rajta fehér, zöld, sárga, narancs és piros színekben, attól függően mekkora a baj. Ha kicsi a baj, akkor fehér vagy zöld, ha közepes sárga, ha súlyos narancs, ha nagyon nagy a baj, akkor piros. A készülék ennyit tud, ezt viszont bármikor.

Nézzünk néhány típusos helyzetet. 3 éves lázas kisgyerek, torka fáj, orra folyik, eszik-iszik, de időnként bágyadt. A kórházak, a rendelések teli vannak ilyen gyerekekkel. De ha van egy bajmérőnk és közelítünk, látjuk, hogy zölden ég, tehát nem nagy a baj, akkor nem kell sietni az orvoshoz, főleg nem este 10-kor. Mint, ahogy szintén zölden ég, ha egy 10 hónapja kezdődő haspuffadással, hasfájással jelentkező beteghez közelítem. És fehéren akkor, ha hirtelen elfogyott a tápszer vagy beutalóra lenne szükség. Ellenben egy 2 hónapos csecsemőnél, aki szinte folytonosan köhécsel, szaporán veszi a levegőt, bágyadt, láz nélkül is legalább narancs színben játszik.

A bajmérő nagy segítség a szülőknek, jelez, ha menni kell és megnyugtat, ha nem kell izgulni. Az persze előfordulhat, hogy eleinte zölden ég, majd 1-2 nap múlva már sárgán hiszen a betegség súlyossága változhat, de ez éppen azt jelenti, hogy idejében lehet menni orvoshoz, nem előbb és nem később. Mindent egybevetve kell nekünk ez a szerkezet. Mert sokszor szerencsére nem is akkora a baj, mint elsőre tűnik.

Megvan a megoldás. Ugye Zsuzsi?

 


Címkék: ,

Hozzászólás

Protected by WP Anti Spam